____________________

a a  a

_________________

Célunk az underground kultúra teljeskörű, nem csak zenére kiterjedő népszerűsítése, publikálás ilyen témákban. Zenei, film vagy bármely téren stíluskötetlenül, amit értékelendőnek tartunk.

REKLÁM

nativeprideprod condusef bercesadam
puruttya

Rovatok

Látogatottság

free counters

Negură Bunget - Vîrstele Pămîntului

2010.06.23. 17:11 | Majestus Imperator | Szólj hozzá!

Tartózkodom mindenféle "újévi köszöntőtől", amit ilyenkor mondani szokás. De úgy vélem, eme társasblog hosszabb távon, egy alapos erjedő folyamat után olyan oldallá válhat, ami nélkülözi a kliséket és képes egyedi érzelmi, szellemi szálakat megpendíteni! A magasztos jósolgatásokból elég is volt, jöjjön aminek jönnie kell:

A jó ideje formálódó zenei ízlésem sok zenekart emelt már a magasba, de az utóbbi időben a romániai Negură Bunget teljesen megbabonázott. Azok, akik korábban is figyelték eme pogány metal banda pályafutását, jól láthatják, hogy nem egy robbanásszerű fejlődési folyamatról van szó, hanem a "fontolva haladás" elve alapján történő lassú kibontakozásról! Hiszen albumról-albumra egyre több hangszer épül be az amúgy is progresszív muzsikába, s kölcsönözve egyedi hangulatot abba a térbe, ahol a Negură Bunget dallamai felcsendülnek.

  Negură Bunget - Vîrstele Pămîntului

Én már a 2006-os OM (egy mitológikus nevű hegycsúcs a Kárpátokban) albumon is lehidaltam, annak borzasztó erejű, szimbolkus hatásán. Érezhető volt a tehetség és az intelligencia a zenéjükben, amely még a lehetőségek szűk korlátait is képes volt ledönteni, így nem is csoda talán, hogy szinte körömrágva vártam az új anyagot! Az idén megjelenő Vîrstele Pămîntului album pedig teljes kárpótolt a várakozásért cserébe.

A Vîrstele Pămîntului, azaz "A föld kora" egy kiváló stúdiómunka eredményeképpen született meg, úgy, hogy az eddig másodhegedűs keleti, balkáni zenei értékteremtést egyenrangúvá tette a lassan unalmassá váló, északi zenekarok által hozott minőséggel. Ennek kapcsán tehát érdemes odafigyelni a tőlünk keletre vagy délre eső európai bandák tevékenységére, mert bennük még olyan őserők rejlenek, amelyeket nem szipolyoztak ki a globalizációs és pénzhajhász folyamatok. Erre abszolút jó példa a Negură Bunget, mivel a zenekar, a nagyérdemű előtt szinte alig ismert, román népi kultúrát használta fel alapkövéül. A román nyelvű dalszövegek lefordítása közben nem kis odafigyelést igénylő gondolathalmazokkal találkoztam, amelyek olyan művészi hangnemben szólnak a Világegyetem mélyén rejtőzködő értelemhez, hogy a zenét hallgatva a valóság csupán egy degradált anyaggá züllik! Nincsenek sallangok, nincsenek felesleges szavak, csak egy hangjegyekből álló spirituális folyam van.

"Corb" énekes a föld javaiért zokog, vagy matematikai definíciókkal kívánja a Kárpátokból eredő mitikus hatást tetten érni, stb. Bizony zavaros, hiszen ez a "spirituális  folyam" akár a Maros és az Olt mesebeli versengéséhez hasonlóan, szintén a hegyekből ered, s a sziklák éle karcolja testét. Sokszori ízlelgetés után érthetjük meg a benne rejlő mondanivalót, amelyre az első hallgatás után talán csak annyit mondanánk, hogy: "Hát ez egy jó nagy káosz!" A korábban metalal ritkán, vagy egyátalán nem kevert különleges népi hangszerek abszolút nem tűnnek összeegyeztethetetlennek, sőt a román havasi kürt (a bucium), a xilophon, a pánsípok és más furulyák új távlatokat nyitnak meg a zenélni kívánóknak (is). Természetesen ezek a hatások azt a célt szolgálják, hogy a szövegekben megjelenő titokzatosság még inkább érvényre jusson. Nem is csoda, hiszen a természet erőit és szépségeit keblén melengető havasalföldi táj már jó ideje úgy él az európai köztudatban, mint egy megkísértett ház!

A zenekar tagjaival készített interjúkból nagyjából leszűrhető a Negură Bunget gondolatisága, jórészt abból a sokat vitatott román eredetmondából fakad, amit dákoromán elméletnek nevezünk. Ez nyílván sokakat megoszt, s így csuklóból utasíthatják el a Negură Bunget anyagait. Ajánlom a felülemelkedést, mivel eme korong sokkal inkább egy psychodelikus terápia, mint sem egy rejtett, politikai töltetű, a román felsőbbrendűséget hírdető, zenei propaganda! Sugárzó büszkeség, melankólikus misztika, harcias lázálom!

A 6. szám címe a "Cara de Dincolo de Negură" nevet viseli. Jelentése, "A ködön túli ország", amely Mihail Sadoveanu 1926-ban megírt regényének címe volt anno. Azt hiszem tökéletesen bele tudjuk magunkat élni ebbe a zenei csillagködbe, ha hajlandóak vagyunk időt adni ennek a remek anyagnak!

Batsányi János nyomán keletkezett "Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!" zárósort annyival módosítanám - s nem csak zenei értelemben -, hogy Vigyázó szemetek Keletre vessétek!

 

Negură Bunget -  Vîrstele Pămîntului:

1.Pămint

2.Dacia Hiperboreană

3.Umbra

4.Ochiul Inimii

5.Chei de Rouă

6.Cara de Dincolo de Negură

7.Jar

8.Amorele Lumii

9.Intoarcerea Amurgului 

 

Címkék: lemezkritika negură bunget vîrstele pămîntului

A bejegyzés trackback címe:

https://majestum.blog.hu/api/trackback/id/tr842104376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása